Produkter

Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande sidor

På vitvarumaklarna.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt.

Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

Bild för kategori Tvättmaskiner

Tvättmaskiner

Det har aldrig varit enklare att tvätta!

Dagens tvättmaskiner har sensorer som känner av hur mycket tvätt som du har lastat in och hur hårt smutsad den är, för att sedan anpassa programmet efter det. Den låter dig ställa in när programmet ska börja (eller sluta!), signalerar med ljud när det är klart och låter dig spara dina favoritinställningar som ett program.

Maskinerna har specialprogram som till exempel dun, handtvätt, allergi, sport, snabbtvätt 15 minuter och motorsport. Bland specialfunktioner finns att förkorta tvättiden, eller att förlänga den och istället minska vatten- och energiförbrukningen.

Tvättmaskinsmodeller

Den vanligaste typen av tvättmaskin är den frontmatade, där luckan sitter på framsidan av maskinen. Utöver de frontmatade maskinerna finns det två modeller som kräver mindre utrymme, den frontmatade med ett mindre djup och den toppmatade. Toppmatade tvättmaskiner är smala med en lucka som öppnas ovanpå. De frontmatade med ett mindre djup ser ut som en helt vanlig tvättmaskin, men brukar bara vara ungefär 45 cm djupa och rymmer därför mindre.

Tvättmaskinens kapacitet

Tvättmaskinens kapacitet avslöjar hur mycket tvätt som trumman orkar. De största maskinerna klarar upp till 12 kilo tvätt, mätt i torr bomullstvätt. Utmaningen brukar snarare vara att få in så mycket tvätt i maskinen. Toppmatade tvättmaskiner och frontmatade med ett mindre djup rymmer inte lika mycket som en fullstor, men kan vara lagom till det lilla hushållet.

Energiklasser och energiförbrukning

De gamla energiklasserna A-G har utökats med tre nya: A+, A++ och A+++. Den årliga energiförbrukningen för tvättmaskiner ska ange en typisk förbrukning per år för ett hushåll på fyra personer, då baserat på 200 tvättar.

Centrifugeringsvarvtal och effekt

Centrifugeringsvarvtalet berättar hur många varv i minuten som trumman snurrar under centrifugeringsfasen. Varvtalen brukar vara mellan 1000 och 1400 varv per minut, men både lägre och högre varvtal finns beroende på tvättmaskin.

Högre varvtal brukar ofta innebära en bättre centrifugeringseffekt, som är en klassificering på hur bra tvättmaskinen centrifugerar från A till G, där A är bäst. Centrifugeringseffekten mäts i hur mycket fukt som finns kvar i tvätten efter programslut. En bättre centrifugeringseffekt innebär torrare tvätt och en hel del tids- och energibesparing om du torkar tvätten i torktumlare.

Bekvämligheter

Maskiner med minnesfunktioner låter dig spara dina favoritinställningar så att du enkelt kan aktivera dem med en knapptryckning. Startfördröjning låter dig ställa in vilken tid maskinen ska starta, men det finns även maskiner som låter dig ställa in sluttiden. Då anpassar maskinen själv programmet efter när det ska vara klart, så att du till exempel kan hänga tvätten direkt när du kommer hem från jobbet. Pausfunktioner kan vara bra om du till exempel glömt något i tvättkorgen eller vill plocka ut ett plagg innan centrifugering.

Resttidsvisning visar hur lång tid som återstår på programmet och programindikering innebär att maskinen löpande visar hur långt programmet har kommit med exempelvis LED-lampor.

En doseringsindikator hjälper dig att optimera tvättmedelsförbrukningen genom att efter avslutat program indikera om du doserat för mycket tvättmedel. Funktionen för trumstopp stannar automatiskt trumman med öppningen uppåt hos toppmatade maskiner. Det förenklar i- och urplockningen av tvätten.

Tvättmaskiner, allergi och överkänslighet

Det finns maskiner som har blivit både Svanenmärkta och rekommenderade av Astma- och allergiförbundet. Om du eller någon i din omgivning är allergisk eller överkänslig mot tvättmedel finns det flera leverantörer som har tvättmaskiner med extra sköljningar.

Automatprogram och sensorer

De allra flesta nyare maskiner har något av automatprogram kombinerat med sensorer. Viktsensorer känner av hur mycket tvätt som finns i maskinen och anpassar programmet efter det. Vattensensorer känner av hur mycket smuts och tvättmedelsrester som finns i vattnet, för att sedan anpassa vattentillförseln. Sensorerna minskar vatten- och energiförbrukningen.

Balanssensorer känner av tvättens placering under centrifugeringen och omfördelar tvätten så att maskinen inte börjar ”vandra”. Det gör att maskinen låter mindre, får längre livslängd och att tvätten blir bättre centrifugerad.

Tvättprogram

Tvättmaskinerna har i regel ett antal standardprogram, som 60 graders bomullstvätt. Det kommer dock fler och fler specialprogram, så det kan vara värt att kolla upp vilka program som din maskin har.

Bland specialprogrammen finns snabbprogram som tvättar vardagskläderna på mellan 15 och 60 minuter beroende på tvättmaskin och är perfekt för lätt smutsade kläder. Nattprogram har en lägre ljudnivå som gör att du kan tvätta sent på kvällen eller natten. Handtvätts- och ylleprogram tvättar känsliga material, ofta skonsammare än för hand och sportprogram tvättar sportkläder av funktionsmaterial utan att skada andningsfunktionen eller vädertåligheten. Det finns också specialprogram för mc- och vintersportskläder.

Det finns några olika typer av ångprogram, bland annat ett program där ånga mjukar upp fibrerna i tvätten och låter tvättmedlet tränga in och rengöra på djupet. Ett uppfräschningsprogram med ånga kan användas för att snabbt ta bort lukter ur annars rena kläder och en specialfunktion för en antibakteriell effekt kan användas efter ett avslutat program.

Det finns också bakteriedödande tvättprogram med speciellt framtagna för tvätt av sänglinne, barnkläder, handdukar och underkläder. De tvättar som lägst vid 80 grader vilket dödar bakterier och resulterar i en ren tvätt.