Produkter

Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande sidor

På vitvarumaklarna.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt.

Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

Bild för kategori Torktumlare

Torktumlare

Olika typer av torktumlare

Det finns tre olika typer av torktumlare att välja mellan, kondenstumlare, frånluftstumlare och värmepumpstumlare. Vilken typ som passar dig beror på hur tvättstugan är uppbyggd, om det finns frånluftsventilation och hur stora krav du ställer på maskinens energiförbrukning.

Kondenstorktumlare kondenserar ånga till vatten och samlar upp vattnet i en behållare eller leder vattnet direkt till avloppet. Kondenstorktumlare kräver ingen ventilation, vilket gör att de kan installeras i de flesta miljöer, även lägenheter. Tumlaren tar in kall luft som den värmer upp och torkar kläderna med, avfuktar och sedan släpper ut i rummet. Den tar sedan in ny kall luft för att göra om proceduren. Den släpper därför ut en hel del värme och ju högre temperatur det är kring tumlaren, desto sämre torkar den.

Frånluftstumlare fungerar på ungefär samma sätt som kondenstorktumlare, skillnaden är att den kopplas till en slang och en utblåsventil som leder ut den varma luften ur huset. Det är den typ av torktumlare som i regel är allra minst energieffektiv, enligt energimyndigheten.

Värmepumpstumlare avfuktar luften och återanvänder värmen, vilket gör att energiförbrukningen blir väsentligt mycket lägre än hos en kondenstorktumlare. Kompressorn tar upp värme från luften för att vattnet ska kondensera och återger sedan värmen till luften som går tillbaka till trumman för att fortsätta torkningsprocessen.


Fuktavkänning och sensorer

Maskiner med automatisk fuktavkänning eller fuktsensor känner av torrhetsgraden i tvätten. De används i automatiska program och avslutar programmet när tvätten är tillräckligt torr.

Torkprogram och torkkorgar

Maskinerna har ofta flera olika torkprogram, vanligt nu är att fuktighetsgraden kan väljas så att maskinen automatiskt stängs av när tvätten är tillräckligt torr. De automatiska programmen brukar kompletteras med tidsstyrda program med varm eller kall luft.

Med några nya maskiner medföljer torkkorgar, som tillsammans med speciella tvättprogram torkar exempelvis kläder i ull och träningsskor på ett skonsamt sätt.

Sliter torktumlare på kläderna?

Det finns en myt om att torktumlare sliter på kläderna. Det är inte sant, 70 – 75 % av allt slitage sker när vi använder dem. Fibrerna som kommer till ytan då och under tvätten samlas i torktumlarens filter. För hög temperatur i torktumlaren sliter dock på kläderna. Det är bättre att göra en extra centrifugering och sedan torka kläderna på så låg temperatur som möjligt. Plagg av material som lin, linne och ull bör inte torktumlas.
Energiförbrukning för torktumlare

En torktumlare drar under ett torkprogram uppemot 4 till 5 gånger så mycket energi som en tvättmaskin gör under ett tvättprogram. Det är därför bättre att om möjligt välja till en extra centrifugering på tvättmaskinen än att tumla längre. För att hålla ned energiförbrukningen kan också en tvättmaskin med ett högt centrifugeringsvarvtal och en bra centrifugeringsklass vara en bra investering.

Skötsel

För att tumlaren ska fungera optimalt bör du sköta den på rätt sätt. Kom ihåg att tömma luddfiltret i luckan regelbundet. Vissa tvättgods, som handdukar och luddiga filtar, avger extra mycket ludd. Vissa maskiner har också filter som kan tas loss vid öppningen, precis framför trumman. Se efter i maskinens bruksanvisning vad som bör rengöras. Tänk också på att tömma kondensvattenbehållaren regelbundet för att undvika att maskinen stannar.

Avloppsslang eller kondensvattenbehållare

För att slippa processen med att tömma torktumlarens kondensvattenbehållare är det möjligt att koppla de flesta maskiner direkt till avloppet. Flera användare hävdar dock att det finns bra användningsområden för det använda vattnet. Exempel ska vara att fylla ångstrykjärnet med, eller till att vattna blommorna!