Produkter

Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande sidor

På vitvarumaklarna.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt.

Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

Bild för kategori Spisar

Spisar

Är du en blivande mästerkock eller en stressad småbarnsförälder?
Olika behov kräver olika spisar, hos oss hittar du funktionerna som förgyller din vardag. Eller fest.


Bekvämligheter

Många av de nya spisarna har digitala displayer. Bland de mest avancerade finns bland annat receptprogram och ugnsfunktioner i klartext. Matlagningstermometern hjälper dig att avgöra matens exakta tillagningstid samtidigt som displayen visar temperaturen. Vissa ugnar stänger automatiskt av värmen när maten uppnått rätt innertemperatur. Spisar med minnesfunktion låter dig enkelt att spara och aktivera inställningar som du använder ofta.

Snabbuppvärmningsfunktioner ser till att ugnen snabbt kommer upp i den temperatur som du vill ha. Temperaturregleringen för ugnar med elektronisk styrning är mer exakt och håller en jämnare temperatur än traditionella ugnar med mekanisk kontroll.

Automatiska tillagningsprogram och funktioner

Några moderna ugnar är utrustade med automatiska tillagningsprogram. De låter dig välja på displayen vad du ska laga och ger sedan förslag på ett färdigt program med tillagningstid och temperatur. Ugnen stängs sedan av när rätten är klar. Roterande grillspett låter dig tillaga stora stekar eller fåglar så att de blir helt genomstekta. Rotationen gör köttet saftigt och smakrikt.

Klockautomatik låter dig ställa in ugnens kok- och stopptid i förväg. Ugnen stängs av efter tillagningstidens slut, vilket är praktiskt om du vill att maten ska vara klar när du kommer hem. En varmhållningsfunktion är perfekt när du vill hålla färdiglagad mat serveringsvarm. Vissa spisar låter dig ställa in att funktionen ska starta omedelbart efter tillagningsprogrammets slut.

Program i din spis

Varmluft gör det möjligt att baka och laga mat på flera plåtar samtidigt tack vare att en fläkt sprider värmen jämnt i ugnen. Varmluften är en energisnål funktion som snabbt värmer upp luften.

Ånga sprider värmen effektivare och jämnare än luft, vilket gör att maten kan tillagas vid lägre temperaturer. Råvarorna tillagas varsammare och maten blir mer hälsosam eftersom fler vitaminer och mineraler finns kvar. Fisk är en råvara som lämpar sig särskilt väl för att tillagas med ånga, kött blir saftigare och grönsaker får mer stuns.

Över/undervärme är den traditionella ugnsfunktionen för bakning och matlagning. Paj- och pizzaläge ger dig möjlighet att laga krispiga pajer och pizzor utan förgräddning av bottnen. Grillprogram är en traditionell funktion för till exempel kött och korv.

Katalys, pyrolys och rengöring av spisen

Det finns flera olika typer av emaljer och antalet växer ständigt. Det finns dock två typer som är bra att känna till för deras egenskaper, katalysemalj och pyrolysemalj.

Katalysemaljen gör ugnens insida lätt att rengöra eftersom emaljen kontinuerligt förbränner fett och smuts. Pyrolysemalj kombineras istället med ett rengöringsprogram som värmer upp ugnen till ungefär 500°C. Den höga temperaturen förbränner all smuts och fett till en aska, som är lätt att torka bort efter avslutat program. Samtidigt som värmen rengör ugnen steriliseras den också från bakterier.

Förutom katalys- och pyrolysemalj finns andra typer av emalj som är specifika för leverantörerna. Ett exempel på detta är GranitEmalj som är en ytbehandling som ger en extra blank yta som är lätt att hålla ren. Den är också tåligare mot slag, repor och syra från exempelvis rabarberpaj.

Spisar och säkerhet

Bland spisar blir det allt vanligare med en ventilerad ugnslucka med isolering och kylfläkt som gör att temperaturen hålls nere. Det gör att du kan känna dig trygg om det finns barn i närheten.

På vissa spisar finns en låsfunktion som kan aktiveras för att inte ugnen eller hällen ska råka startas av misstag.

Installation av spisar

Spisar finns med två olika anslutningseffekter, 400 och 230 volt. Det är viktigt att du tar reda på vilken typ av anslutning du har, så att du slipper ta hem en elektriker för att dra om elen. Spisar med en spänning på 400 volt ansluts med en enkel stickkontakt, medan en spis med en anslutningseffekt på 230 volt levereras utan kablar och ska installeras av en behörig elektriker.

Spisar är ofta reglerbara i höjd för att kunna ställas in på samma höjd och djup som köksbänken så att de smälter in i köksinredningen.