Produkter

Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande sidor

På vitvarumaklarna.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt.

Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

Bild för kategori Kylskåp & frysar

Kylskåp & frysar

Kylar och frysar kommer i många olika modeller, så det är bra att tänka igenom hur stor er familj är och vilka behov den har. Ett litet hushåll på en eller två personer kanske klarar sig med en kombinerad kylfrys, medan en stor familj kan komplettera fullstora skåp med en frysbox.

Det finns en rad olika modeller på kylar och frysar. Kombinerade skåp har för det mesta kylen upptill, med en fördelning av ungefär 70 % av utrymmet i kyldelen och 30 % i frysdelen. Kylskåp kan ha ett frysfack med vipplock, eller en liten frys med egen dörr upptill. Det gäller framför allt de läckra retroskåpen. Side-by-side är kombinerade kylfrysar där båda delarna är fullhöga och står bredvid varandra. De är vanligtvis 90 centimeter breda enligt amerikansk standard.

Dubbla kompressorer för kombinerade kylfrysar

Kompressorn är skåpets motor, eller hjärta om man så vill, som pumpar runt kylvätskan. Dubbla kompressorer i en kombinerad kylfrys innebär att skåpet har två motorer som är oberoende av varandra, kylskåpet och frysen blir som två separata skåp. De fungerar ända ned till -10 grader (-7 grader). Det gör att man kan justera temperaturen separat för de olika delarna. Man kan också stänga av den ena delen helt och låta den andra vara igång, till exempel i sommarstugan under vintern.

Inredning

Inredningen i kylskåp och frys är olika beroende på leverantör så även här bör du tänka igenom vilka funktioner som du behöver och vill ha. Inredningen i kylskåp är ofta flexiblare än i frysar och kan anpassas genom att flytta hyllor och lådor dit du vill ha dem.

Glashyllor med spillkant gör att matvaror som läcker inte rinner ned på hyllan nedanför. Frukt- och grönsakslådor har ofta specialfunktioner som andra temperaturer och luftfuktigheter än resten av skåpet. Om de dessutom är placerade på teleskåpskenor kan större delen av lådan dras ut och ändå sitta stadigt på skenorna.

Frysar med infrysningsbricka gör att du kan styckeinfrysa exempelvis bär utan att de klibbar ihop. Flera nya frysar har också någon form av ismaskin, från de som kopplas till vatten och som automatiskt fyller på och fryser ny is, till de där du manuellt får fylla en isbricka med vatten och sedan vrida ned isen i en behållare när den är färdig.

Snabbnedkylning /-frysning

Kylar med snabbnedkylning och frysar med snabbinfrysning har en funktion som under en tid sänker temperaturen i skåpet för att kompensera för den temperaturhöjning som nya matvaror ger. Det innebär att du kan fylla skåpen med färsk mat som fryses in snabbare och behåller sin kvalitet och fräschör längre.

Frostfri frys/ automatisk avfrostning i frysen

Automatisk avfrostning ger en jämnare temperatur i skåpet och minskar kondensen. Det räcker med 5mm frost för att en A-klassad frys ska börja dra lika mycket energi som en C-klassad. Genom att välja ett skåp med automatisk avfrostning så slipper du inte bara den tråkiga uppgiften att frosta av frysen, du minskar också din energikostnad.

Easyopen

Undersug i skåpet kan göra att dörren blir trög att öppna. Flera nya frysar har dörröppningshjälp, en ventil som jämnar ut lufttrycket och gör att dörren lätt glider upp. Dessa kan ibland vara kombinerade med vipphandtag och en fotpedal.