Produkter

Alla resultat för produkter

Hittade inga matchande produkter

Produktgrupper

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande produktgrupper

Sidor

Alla resultat för produktgrupper

Hittade inga matchande sidor

På vitvarumaklarna.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt.

Läs här varför vi använder kakor på vår webbplats

Bild för kategori Dammsugare

Dammsugare

Olika typer av dammsugare

Det finns många olika typer av dammsugare, även om det oftast är den klassiska hushållsdammsugaren som dyker upp i tankarna. Andra dammsugare är till exempel handdammsugare, som har lägre effekt och sämre uppsugningsförmåga än en vanlig dammsugare, men som kan ses som ett komplement. Handdammsugare ansluts inte med en strömkabel, utan har istället ett batteri som laddas genom att dammsugaren placeras i sin laddningsenhet.

Skaftdammsugare är liksom handdammsugaren ett komplement till den vanliga hushållsdammsugaren. Precis som handdammsugaren har den en lägre prestanda än hushållsmodellen.

Centraldammsugare installeras i källaren eller ett förråd, vilket gör att ljudnivån blir relativt låg. De har också fördelarna att du slipper dra med dig dammsugaren och att det enda som ska förvaras är sladden. Uttagen placeras tillgängligt så att du enkelt kan montera in sladden och börja dammsuga. Centraldammsugare är lättast att installera när du bygger nytt och inget för dig som bor i hyresrätt.

Självgående dammsugare, eller robotdammsugare, rör sig själv över golvet och dammsuger. De nyare modellerna är så pass intelligenta att de stannar om de kommer nära en trappkant och byter sedan riktning. Dammsugaren kan du starta när du går hemifrån för att ha ett städat rum när du kommer hem igen.

Grovdammsugare kan användas i till exempel verkstäder och på byggarbetsplatser. De är större, tåligare och är anpassade för att kunna dammsuga upp olika typer av material. Grovdammsugare är ofta utrustade med överfyllnadsskydd, tippskydd och extra utrymme. De kan också ha specialfunktioner som exempelvis lövblås och inbyggd verktygslåda.


Energiförbrukning, motorstyrka och sugeffekt

Det är numera en gammal sanning att det krävs en hög motorstyrka för att få en riktigt effektiv dammsugare. Det finns flera ”lågenergidammsugare” på marknaden, som är lika effektiva som dammsugare med högre antal watt men som drar mindre el.

Sugeffekten mäts också i watt, men anger hur effektivt den dammsuger. Det kan ofta regleras för att bäst passa det aktuella underlaget. Hur bra en dammsugare upplevs är vanligtvis en kombination av sugeffekt, motorstyrka och munstycke.


Dammsugarpåsar/påslöst

Dammsugarpåsar bör bytas regelbundet för att inte börja lukta och många av dagens dammsugare har en indikator som visar hur full påsen är. Olika typer av dammsugare behöver olika typer av påsar, så kolla gärna en extra gång vad du har för dammsugarmodell så att du inte kommer hem med fel.

Dammsugare som kan användas påslöst är framför allt centraldammsugare och grovdammsugare. Vissa centraldammsugare kan du själv välja att köra med eller utan påse. Om den körs utan så kommer allt skräp att hamna i en cylinderbehållare som sedan ska tömmas.

Dammsugarens räckvidd

Olika leverantörer har olika namn på dammsugarens räckvidd, men det innebär ungefär samma sak för alla. Det är helt enkelt hur långt bort från eluttaget som dammsugaren når, inklusive sladd, dammsugare och slang. Ju längre radie den har, desto längre kan du dammsuga utan att behöva byta eluttag.

Allergier och filter

Bland hushållsdammsugarna är det vanligt att de har något som kallas HEPA-filter, eller absolutfilter. De är högpresterande och filtrerar bort åtminstone 99,97 % av de luftburna partiklar som har en storlek av 0,3 mikrometer, vilket gör dem särskilt lämpliga för allergiker. Filtret finns i två modeller, ett som är tvättbart och ett som inte är det. För att filtrets effekt inte ska avta med tiden bör det bytas vartannat år.

Ljudnivå

Dammsugares ljudnivå ska anges i dB och kan ofta regleras genom att höja och sänka varvtalet. Vissa dammsugare har lägre ljudnivåer, till exempel centraldammsugare som har motorenheten placerad någon annanstans än där du dammsuger. Bland hushållsdammsugare brukar ljudnivån ligga på mellan 70 och 85 dB, men sjunker för varje generation av dammsugare.